Nagyvilág

Szemétlerakóba temettek 274 amerikai katonát

Az amerikai légierő doveri halottasháza összesen 274 katona maradványait szállítatta egy virginiai szemétlerakóba.

A halottak hozzátartozóit, akiknek azt ígérték, hogy az elhamvasztott maradványoktól méltó, tiszteletteljes búcsút vesznek majd, nem értesítették arról, hogy a hamvakat egy szeméttelepre szállították. A The Washington Post cikke szerint súlyosan roncsolódott holttestekről van szó.

Felháborodás

Az azonosított testrészek mellett a szemétben végezte 1756 olyan, a harctéren összeszedett, majd elhamvasztott testrész vagy -foszlány is, amelynek DNS-vizsgálatát a  roncsolódás foka miatt már nem lehetett elvégezni.

Az eset, amelyről – még számadatok nélkül – először novemberben számolt be a The Washington Post, mély felháborodást keltett abban az országban, amely évente tízmilliókat költ eltűnt katonáinak felkutatására.

Háziállatokkal együtt

Az emberi hamvakat az elégetett kórházi hulladékkal együtt 2004 és 2008 között szállították ki a szeméttelepre. A halottasház vezetői ezután úgy döntöttek hogy sokkal méltóbb végtisztesség, ha a háborúban darabokra szaggatott halottak porát a tengerbe szórják.

2008-ban egyébként Robert Gates akkori védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a doveri halottasház ellen, miután bejelentés érkezett, hogy a hősi halottakat kegyeletsértően egy olyan krematóriumban hamvasztják el, amelyben – külön kamrában ugyan, de – háziállatok tetemét is elégetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik