Nagyvilág

19 kitalált gyerek után kapott támogatást

Csak a kapzsisága buktatott le egy görög férfit, aki tökéletesen kivitelezett csalással tízmilliókat csalt ki a görög államtól az elmúlt 15 évben.

“Eddig még soha nem láttunk ehhez fogható csalást” – mondta el egy görög rendőrtiszt a nagyon profiként jellemzett átverésről, amelyet éveken át folytatott a most letartóztatott 54 éves férfi. Az egykor a görög rendőrség sorait erősítő férfi 1996-ban kezdte el csalássorozatát: nem létező gyerekei után vett fel állami támogatásokat.

Az átverés annyira sikeres volt, hogy az elvált, és egyébként gyermektelen férfi 2001-ben kilépett a rendőrségtől, és azóta csak a támogatásokból élt. A rendőség becslése szerint legalább 150 ezer eurót (45 millió forint) csalt ki a görög államtól a 15 év alatt, de a valós összeg ennél valószínűleg jóval nagyobb lehet.

A volt rendőr az interneten talált gyerekfotók felhasználásával hamisított születési bizonyítványokat és egyéb iratokat, amelyekkel elkezdhetett támogatásokat igényelni. Az éveken át észrevétlenül dolgozó csalót végül mohósága buktatta le. A rendőrök akkor vették észre, hogy valami nem stimmel, amikor észrevették: már 19 gyerek után kap támogatást, és ezzel az ővé a legnagyobb görög család. 

A meg nem nevezett férfit szerdán tartóztatták le, amikor egy nyolcezer eurós támogatást akart felvenni a görög foglalkoztatási ügynökség (OAED) egyik athéni hivatalában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik