Nagyvilág

Az uniós föderalizmus ellen tüntettek Lengyelországban

Erős kormányellenes hangsúlyokkal, lengyel nemzeti zászlók alatt, hazafias dalok éneklése mellett tüntetett a föderalista uniós törekvések ellen a lengyel Jog és Igazságosság Pártja.

A mintegy 5-10 ezer résztvevő, akik egyebek között a “Menjetek Németországba”, “Hazaárulók”, “Sikorski takarodj”, “Ébredj Lengyelország” és – a néhai II. János Pál pápától kölcsönzött – “Nincs igazságos Európa független Lengyelország nélkül” szövegű transzparenseket vittek magukkal, a Három kereszt térről vonultak a Belwederhez, Józef Pilsudski egykori lakosztályához, ahol a marsall szobra áll. Wincenty Witos néhai lengyel miniszterelnök emlékművénél elénekelték a himnuszt, és felolvasták a hadiállapot áldozatainak névsorát, és útközben – több neves lengyel személyiség szobrán kívül – megkoszorúzták Ronald Reagan volt amerikai elnök emlékművét is.

A Belweder előtt beszédet mondott Jaroslaw Kaczynski, aki szerint “nehéz veszélyesebb helyzetet elképzelni, mint amikor egy demokratikus állam vezető képviselői más országok előtt hódolnak”. Ezzel a PiS elnöke Radoslaw Sikorski közelmúltbeli berlini beszédére célzott, amelyben a lengyel külügyminiszter az Európai Unió föderális átalakítása mellett szállt síkra, és Németország erőteljesebb szerepvállalását szorgalmazta.

A felvonulást, amely békésen, incidensek nélkül folyt le, a PiS kezdeményezte, Sikorski beszéde elleni tiltakozásul, “Lengyelország szuverenitásának védelmében”. Emellett az ellenzéki párt így kívánt megemlékezni a hadiállapot évfordulójáról, és figyelmeztetni “a független Lengyelországot fenyegető jelenkori veszélyekre”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik