Nagyvilág

Sarkozy szerint kettészakadt Európa

A francia elnök szerint Európa egy része több szolidaritást és szabályozást akar, míg a britek az egységes piac logikájához ragaszkodnak.

A francia elnök szerint “egyértelműen két Európa létezik”, amióta Nagy-Britannia az európai állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján nem támogatta a költségvetési szigor harmonizációjára vonatkozó uniós megállapodást. Nicolas Sarkozy erről a Le Monde című francia napilap hétfő délutáni számában megjelent interjúban beszélt.


A francia elnök szerint “egyértelműen két Európa létezik”
Fotó: Reuters

“Minden megtettünk a (német) kancellár és én azért, hogy az angolok is részesei legyenek a megállapodásnak. De mostantól egyértelműen két Európa létezik. Az egyik több szolidaritást és szabályozást akar a tagok között. A másik az egységes piac logikájához ragaszkodik” – fogalmazott a francia államfő. Ugyanakkor megerősítette, hogy Európának “szüksége van Nagy-Britanniára”, és “szerencsére egyáltalán nem aktuális London távozása a közös piacról”.

Úgy látja, hogy a megállapodással a tagállamoknak nem kell lemondaniuk a gazdasági szuverenitásukról. “A szuverenitásnak demokratikusan megválasztott kormányok által történő megosztott gyakorlásáról van szó. Megerősítjük a szuverenitásunkat és a függetlenségünket azzal, hogy azt barátokkal, szövetségesekkel, partnerekkel gyakoroljuk” – mutatott rá az elnök. Hozzátette: “Egyetlen új döntési terület sem kerül átadásra valamilyen nemzetek feletti hatóságnak”.

Sarkozy arra is kitért az interjúban, hogy a francia államadóssághoz kapcsolódó tripla A hitelminősítés elvesztése “nehézséget” jelentene, de nem lenne “leküzdhetetlen” a kormányzat számára.

Közben kiderült, hogy a britek jelentős többsége támogatja, hogy David Cameron miniszterelnök vétót emelt az uniós pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezet ellen.

A The Times című tekintélyes konzervatív napilap megbízásából elvégzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 57 százaléka helyeselte, hogy Cameron – egyedüliként a tagállamok vezetői közül – megvétózta a tervezet uniós szintű elfogadását, és csak 14 százalékuk rosszallja a kormányfő lépését.

A felmérés tanúsága szerint a konzervatív-liberális kormánykoalíció kisebbik pártjának, az erőteljesen EU-párti Liberális Demokratáknak a szavazói közül is 49 százalék támogatja a konzervatív párti miniszterelnök döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik