Nagyvilág

Az IMF nem a fizetőeszközök védelmére van

Az angol miniszterelnök is felszólalt a pénteki vétó után.

David Cameron brit miniszterelnök Orbánhoz Viktorhoz hasonlóan hétfőn ismertette álláspontját a pénteki eseményekkel kapcsolatosan. Emlékezetes, hogy Anglia vétózta meg pénteken az úgynevezett EuroPlusz egyezményt, amelyet úgy tűnt hazánk is támogat és a britek mellé állt a hírek szerint.

Beszéde elején kijelentette azért ment Brüsszelbe, hogy megvédje országa érdekeit és mint mondta nem is tett mást. „Egy egyezmény biztosítékok nélkül nem egyezmény, nem írhattuk alá.”

A brit kormány mindössze annak biztosítását kérte, hogy “egyenes legyen a pálya” az európai pénzügyi szolgáltatási szektor egészében – mondta. A kormányfő szerint azonban “egy euróövezeti szerződés létrehozása a már létező EU-szerződésen belül” az EU egészének jellegét változtatta volna meg, az egységes piac egészét erősítő, kiegyensúlyozó elemek nélkül megerősítve az euróövezetet.

Mint David Cameron mondta ők az EU tagjának érzik magukat, és mindig is azok akarnak maradni. Majd gyorsan leszögezte: amíg ő a miniszterelnök az euró szóba sem jöhet Angliában.

A következő fordulattal rátért arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap pénze nem szolgálhatja fizetőeszközök védelmét, a szervezet arra született, hogy országoknak hitelezzen. Támogatják, hogy az IMF kapjon több pénzt a tagjaitól, azonban nem abból a célból, hogy az európai fizetőeszköz mentőcsomagját támogassa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik