Nagyvilág

Emigránsok hajóztak Kuba közelébe

Kubai emigránsok hajókról tűzijátékot rendeztek Havanna partjainál az ellenzék támogatására péntek éjszaka, az emberi jogok napja, december 10-e alkalmából.

A Malecónról, Havanna tengerparti sétányáról az esős időben nagyon halványan, de látszódtak a petárdák fényei, amelyeket a parti vizek határában lőttek fel egy kisebb hajórajról: öt bárkán csaknem hatvan kubai emigráns vett részt a három órásra tervezett tűzijáték érdekében indított akcióban. Eközben a kubai hatóságok számos ellenzékit gyűjtöttek be Havannában és szerte az országban az emberi jogok napjának előestéjén.

Berta Soler, az Asszonyok Fehérben ellenzéki mozgalom szóvivője pénteken arról tájékoztatta a sajtót, hogy 24 aktivistájukat vették őrizetbe az elmúlt két napban. Központjukban – a mozgalom alapítója, a közelmúltban elhunyt Laura Pollán házában – jelenleg 28 asszony gyűlt össze Kuba számos tartományából, de nem tudják elhagyni az épületet a kormány által mozgósított ellentüntetők miatt. Soler szerin a rendőrség bevitte Darsi Ferrer ellenzéki vezetőt és feleségét is, akik Havanna központi parkjában akartak tüntetni az emberi jogok napja alkalmából. A kubai emigráns szervezetek képviselői szerint az ellenzékiek hangos, csörömpölő tüntetést terveztek: a spanyol ajkú országokban cacerolazo néven ismert megmozdulás során a tüntetők hatalmas lábasokkal, más konyhai edényekkel és merőkanalakkal vonulnak fel, iszonyú zajt csapva.

Az Egyesült Államok legdélebbi városának nevezett Key West kikötőjéből öt hajó futott ki, fedélzetén mintegy 60 emigránssal a 171 kilométerre lévő Havanna felé. Vezetőjük, Ramón Saul Sánchez Rizo, a Demokrácia Mozgalom elnöke induláskor kijelentette, hogy “békével mennek”, és az akciójuk “nem provokáció”.

A kubai külügyminisztériumban kimondottan politikai provokációnak tekintik a megmozdulást, amelyről Havannában is előre tudtak. A kommunista párt lapja, a Granma pénteken nagy cikket szentelt a szervezőnek, Sánchez Rizónak azzal a címmel, hogy “Egy ‘pacifista és demokrata’, aki negyven éve robbant aknákat”, ugyanis a belügyminisztérium egyik idézett szakértője szerint az illetőt hosszú évek óta ismerik erőszakos tettei miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik