Nagyvilág

Az euróövezet szétesésére készíti fel a lengyeleket külügyminiszterük

Néhány órával a sorsdöntő EU-csúcs kezdete előtt Donald Tusk az euróövezet esetleges szétesésének súlyos következményeire figyelmeztetett.

“Lengyelországban sokat beszélnek a válságról, noha az még nem érintette meg a lengyel családokat, következményeit nem éreztük különösen fájdalmasan a zsebünkön, mint más európai országok lakói” – mondta a lengyel kormányfő abban a videoüzenetben, amelyet csütörtökön helyeztek el a kormányzó Polgári Platform internetes oldalán.

“Látszólag minden rendben, hiszen a lengyel gazdaság fejlődik a leggyorsabban Európában, viszonylag alacsony munkanélküliséggel büszkélkedhetünk, van okunk az elégedettségre, de ne ámítsuk magunkat. Ha összeomlik az euróövezet, ha elbukik az euró mint közös valuta, ha Németországnak, legnagyobb kereskedelmi partnerünknek gondjai támadnak, akkor Lengyelországra is valóban nehéz idők köszöntenek” – mondta Tusk.

Hangsúlyozta, hogy éppen ezért a lengyel és más európai vezetőknek azt kellene elérniük, hogy az unió alapszerződésében eszközlendő változások, melyek esetleg egy új nemzetközi szerződésben fognak testet ölteni, “ne döntsék romba Európát”. Arról van szó, hogy az EU-ban valóban erős gazdasági kormányzás jöjjön létre, és hogy Európa továbbra is együtt maradjon – pontosította a lengyel miniszterelnök.

Nincs más kiút, az európai gazdasági helyzet megmentése kemény, férfias döntéseket követel meg – szögezte le Tusk, arról biztosítva honfitársait, hogy Lengyelország hangja hallható lesz Európában. “Úgy gondolom, hogy a mi befolyásunkat az európai változásokra a jövőben is értékelni fogják” – fogalmazott.

Donald Tusk csütörtök délelőtt Marseille-be érkezett, ahol találkozik az Európai Néppárthoz tartozó állam- és kormányfőkkel. A lengyel kormánykoalíció két pártja, a Polgári Platform és a Lengyel Parasztpárt ehhez a pártcsaládhoz tartozik. Marseille-ből Tusk a brüsszeli EU-csúcstalálkozóra utazik tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik