Sport

Lengyel sas, kötelező jelleggel

Az ország államfője törvénybe foglaltatná a címer megjelenítését a válogatott mezén

A képen látható, a futball iránt rajongó lengyel hölgyek mezén nem látható – nem is okvetlenül szükséges -, gyepszőnyegen küzdő férfiak esetében más a helyzet. Bronislaw Komorowski törvénybe szeretné foglaltatni, hogy a lengyel labdarúgó-válogatott mezén kötelezően rajta kell lennie a lengyel címeren látható koronás sasnak.

Az államfő saját törvényjavaslatot terjeszt be szerdán a parlamenthez az állami címerről, nemzeti színekről és himnuszról szóló törvény, illetve a sporttörvény ilyen értelmű módosítására – adta hírül a lengyel sajtó.
Az államfői lépés előzménye a Lengyel Labdarúgó Szövetség (PZPN) elnökségének nagy vitát kiváltó korábbi határozata, amelynek értelmében lekerült a nemzeti tizenegy játékosainak mezéről a koronás sas. A döntés ellen nemcsak a szurkolók tiltakoztak – a drukkerek részben emiatt “bojkottálták” a november 15-i, poznani lengyel-magyar barátságos mérkőzést -, hanem az államfő és Donald Tusk miniszterelnök is értetlenségének adott hangot.
Végül a szövetség engedett, Grzegorz Lato, a PZPN elnöke november 21-én bocsánatot kért, és úgy döntött, hogy a sas visszakerül a válogatott játékosok mezére. A törökök elleni, december 16-i mérkőzésen a lengyel válogatott már ismét a címeres mezben lép pályára.
Az államfőéhez hasonló törvénymódosítást készül benyújtani a parlamenthez a kormányzó Polgári Platform kezdeményezésére a szejm sportbizottsága is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik