Nagyvilág

Börtönbe vonult Izrael korábbi elnöke

A 66 éves egykori politikust munkatársnői feljelentése alapján vették őrizetbe 2009-ben.

Megkezdte hétéves börtönbüntetésének letöltését szerdán Móse Kacav, Izrael korábbi államfője. A 66 éves egykori politikust munkatársnői feljelentése alapján vették őrizetbe 2009-ben. A felperesek azt állították, hogy Kacav miniszterként megerőszakolta egy női beosztottját, majd államfőként szexuálisan zaklatta két munkatársnőjét. Egy tel-avivi bíróság tavaly ősszel – hosszas jogi huzavona és fellebbezések után – bizonyítottnak látta a vádpontokat, és hét év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, aki mindvégig hangoztatta ártatlanságát. Az ítéletet a múlt hónapban helybenhagyta az izraeli legfelsőbb bíróság.

Kacavnak a Tel-Avivtól délre fekvő Maaszijahu börtönbe kellett bevonulnia. Az intézményen belül abban a szárnyban helyezték el, ahol ortodox zsidó őrizetesek töltik büntetésüket. A raboknak itt kötelező a vallásról szóló művek napi tanulmányozása; újságot nem olvashatnak, és televíziót sem nézhetnek. Kacav cellatársa egy “régi ismerőse” lesz: Slomo Beniszri egykori egészség- és szociálisügyi miniszter, aki vesztegetés miatt négy évet kapott.

Mint a börtönigazgatóság közölte, Kacavot éjjel-nappal megfigyelés alatt tartják, hogy megakadályozhassák esetleges öngyilkossági kísérletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik