Nagyvilág

Izrael kerítéssel védi magát Egyiptomtól

A zsidó állam egy több mint kétszáz kilométer hosszú kerítésfalat épít az egyiptomi határon.

Izrael 225 kilométer hosszú, csaknem 5 méter magas acélkerítést épít az egyiptomi határon – írta pénteki internetes kiadásában a The Washington Post című amerikai napilap. A kerítést eredetileg a főként Afrikából érkező illegális bevándorlók ellen húztak fel, de az egyiptomi felkelés követő bizonytalanság miatt új jelentőségre tett szert.

Az Izraellel jó viszonyt ápoló Hoszni Mubarak elnök elűzésével végződő februári tüntetések óta az Izraelle határos Sínai-félszigeten az év eleje óta elszabadult a pokol. Fegyveresek egyre gyakrabban csaptak le rendőrőrsökre, és többször megtámadtak egy földgázvezetéket, amely Izraelt látta el. Augusztusban pedig egy csoport fegyveres nyolc embert megölt Eilat vörös-tengeri izraeli üdülőhely közelében.

Izraeli tisztségviselők szerint a Sínai-félsziget ideális arra, hogy az iszlamista csoportok és a palesztin szélsőségesek innen indítsanak támadást a zsidó állam ellen. Egyesek arra figyelmeztettek, hogy az egyiptomi belpolitikai felfordulás és egy esetleges új iszlamista kormány létrejötte veszélybe sodorhatja az 1979-es izraeli-egyiptomi békeszerződést, amely az eddigi nyugalom és az izraeli biztonság egyik záloga volt.

A 360 millió dolláros kerítésprojekt a jövő év vége felé lesz kész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik