Nagyvilág

A kommunisták kihantolnák Neruda maradványait

A chilei kommunisták exhumálással tisztáznák a világhírű költő halálának körülményeit. Szerintük így fény derülne arra, hogy valóban rákban halt meg, vagy pedig megmérgezték.

Az irodalmi Nobel-díjas Pablo Neruda lelkesen támogatta a chilei Népi Egység kormányát, s Salvador Allende elnök baráti köréhez tartozott. A jobboldali katonai puccs napjaiban halt meg egy santiagói klinikán 1973. szeptember 23-án, 69 éves korában. A chilei kommunista párt képviselői szerint halálos injekciót adtak be neki, 12 nappal Augusto Pinochet tábornok puccsa után, s ezért hétfőn hivatalos exhumálási kérelmet nyújtottak be az ország igazságügyi szerveihez.

A kérvényt Mario Carroza bíróhoz került, aki a párt által már korábban kezdeményezett, májusban indult vizsgálatot vezeti a kommunista párttag Neruda halálának ügyében. A beadvány szerint meghamisították Neruda halotti bizonyítványát, a halál okaként prosztatarákot tüntettek fel.

A világhírű költő halálának körülményei idén tavasszal kerültek ismét az ország közvéleménye érdeklődésének középpontjába, amikor egykori sofőrje, Manuel Araya egy interjúban azt állította, hogy az egyik orvos halálos injekciót adott be neki, noha Neruda a kórházban éppen Mexikóba való távozását, önkéntes száműzetését készítette elő.

Nerudát egy tengerparti településen, Isla Nerán lévő házának kertjében temették el, harmadik felesége, Matilde Urrutia mellé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik