Nagyvilág

Greenpeace-aktivisták behatoltak egy atomerőműbe

Francia Greenpeace-aktivisták behatoltak a nogent-sur-seine-i atomerőműbe, hogy bebizonyítsák: "a nukleáris biztonság nem létezik".

“Aktivisták egy csoportjának sikerült felmásznia az egyik reaktort fedő kupola tetejére, ahol egy transzparenst fognak kifeszíteni +a nukleáris biztonság nem létezik+ felirattal” – mondta Axel Renaudin, a Greenpeace franciaországi szervezetének szóvivője.

“A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a francia atomerőművek védtelenségére, bebizonyítva, hogy milyen könnyű bejutni egy létesítmény központjába” – tette hozzá a szervezet atomenergia-ügyekért felelős munkatársa, Sophie Majnoni.


Fotó: AFP / Greenpeace

Majnoni szerint a kormány által kezdeményezett vizsgálat az atomerőművek biztonságosságáról “egy kommunikációs kampány, amely nem veszi figyelembe, hogy bizonyos kockázatokat már korábban is megállapítottak, és nem vonja le a tanulságokat a fukusimai atomkatasztrófából”.

Franciaország élen jár a nukleáris energia felhasználásában: az elektromos áram 75 százalékát az országban található 58 atomreaktor termeli meg.

A helyi rendőrség információi szerint nyolc aktivistának sikerült bejutnia a létesítménybe, közülük néhányat már kézre kerítettek a rendfenntartó szervek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik