Nagyvilág

Befagyasztották a szlovák politikusok fizetését

A jövőben végkielégítésre is csak az lesz jogosult, aki legalább öt hónapig ült a parlamentben.

Nem emelkedik a jövő évben a szlovák politikusok fizetése: a pozsonyi parlament csütörtökön elfogadta a vonatkozó törvény módosítását, miszerint a vezető politikusok havi bére január után is az idei szinten marad.

A bérbefagyasztás a parlamenti képviselőket, a köztársasági elnököt, a kormánytagokat, a számvevőszék elnökét és alelnökét, a főállamügyészt, az ombudsmant, a központi közigazgatási szervek vezetőit és más állami alkalmazottakat is érint.

A parlament ugyancsak jóváhagyta azt az ellenzéki törvénymódosító javaslatot, miszerint a jövőben csak az a parlamenti képviselő lesz jogosult kéthavi fizetésének megfelelő végkielégítésre, aki legalább öt hónapig ült a törvényhozásban.

Ha a parlament nem fogadta volna el a bérbefagyasztást, a politikusi fizetések a jövő évben a válság ellenére is megugrottak volna. A bérek nagysága ugyanis jelenleg az ország gazdasági eredményének függvénye. Konkrétan: ha a költségvetési hiány emelkedik, akkor a fizetések a következő évben csökkennek, ha pedig csökken, akkor emelkednek. Bár Szlovákia az idén komoly gazdasági gondokkal küzd, a takarékossági intézkedések következtében a költségvetési hiány várhatóan alacsonyabb lesz a tavalyinál, s ezért a bérek a jövő évben több száz euróval emelkedtek volna.

A bérbefagyasztást a kormányoldal javasolta, de az ellenzék is támogatta. A 150 tagú parlamentben a szavazáskor a javaslat 146 igen voksot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik