Pénzügy

Svájcban a legjobb dolgozni

A volt szocialista országok körében a harmadik legmagasabb juttatási csomag Magyarországon jár a dolgozóknak. Csak Csehország és Oroszország előz meg minket.

A volt szocialista országok közül csak Csehországban és Oroszországban kapnak többet bérben és béren kívüli juttatásban a munkavállalók – a lengyelek, a szlovákok, a románok és a balti államok dolgozóinak viszont kevesebb jut, mint Magyarországon élőknek – áll a Hay Group globális felmérésében. 58 ország 12 millió cégének adatai alapján mérték fel a munkavállalók javadalmazási helyzetét a világban. A dolgozóknak jutó béreket és béreken kívüli juttatásokat vizsgálták. Béren kívüli juttatásnak számít például a vállalati autó, a mobil vagy a cafetériarednszer elemei, de még a vállalat által fizetett képzés is.

Nem meglepő módon Svájcban a legjobb dolgozni, ott a legnagyobb az alapbér, a bónusz és a juttatás összege. Svájchoz képest még Norvégia is jócskán le van maradva a második helyen.

Az eredmények szerint Magyarország a bércsomag egészét tekintve Európában a huszadik helyen áll. A magyar dolgozók javadalmazási csomagja csupán alig több mint ötöde az alpesi országban kereshetőnek. A közvetlen régiónk tekintetében Csehországban és Oroszországban jobb a javadalmazás, mint nálunk, viszont a balti államok, Szlovákia és Lengyelország mögöttünk találhatók.

Béren kívüli juttatások

Magyarországon a béren kívüli juttatás a teljes javadalmazás egyharmadánál kicsivel többet tesz ki. A világpiacon ez nagyon magas arány, a 16. helyet értük el ezzel az értékkel a globális versenyben.

A globális felmérés szerint főként a fejlődő országokban helyeznek nagyobb hangsúlyt a készpénz helyett az egyéb juttatásokra. Ennek egyik oka a státusz jellegű juttatásoknak (például vállalati gépkocsi) tulajdonított nagy fontosság, ami jellemző a fejlődő országokban dolgozó munkavállalók értékrendjére. A másik ok, hogy ezekben az országokban a multinacionális vállalatok elsősorban költségcsökkentés és az alacsony munkaerőköltség miatt jelentek meg. Így aztán a készpénzes kifizetésnél jóval kisebb adóterhet viselő nem pénzbeni járandóságok komoly költségcsökkentési lehetőséget jelentenek számukra.

Mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak az eddig megszokottnál nagyobb hangsúlyt kelleni fektetniük a juttatások vizsgálatára. Hiszen gyakran előfordulhat az, hogy készpénzben kisebbnek tűnő bérek értékét jóval a piaci átlag fölé emelik a teljes javadalmazási csomag részét képező nem pénzbeni juttatások – hívja fel a figyelmet Jakabos Tünde, a Hay Group javadalmazási üzletágának délkelet-európai vezetője.

A Hay Group tapasztalatai szerint egyébként Magyarországon egyre több vállalat bérpolitikájában és fizetési gyakorlatában figyelhető meg a teljes javadalmazási csomagra fókuszálás és az ezek alapján történő összehasonlítás a versenyképes fizetési csomag összeállításakor. Ez különösen fontos akkor, amikor a bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok a bérköltség jelentős növelése nélkül kell fenntartsák munkavállalóik motivációját és cégük bérpiaci versenyelőnyét.

Európa az élen

Svájc vezet a globális listában, a második Norvégia de Európa világviszonylatban is nagyon jól teljesít, hiszen globális toplista első tíz helyére csupán Japán (3.) fért be az öreg kontinensen kívülről, az Egyesült Államok például csak a 16. helyen található. Az eslő 10 között szerepel Németország, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Írország, Franciaország és Svédország.

Ugyanakkor az is megállapítható a felmérésből, hogy Európa a végletek régiója, hiszen miközben itt találhatóak a legjobb fizetéseket kínáló országok, az utolsó tízben is három európai ország szerepel (Románia, Bulgária és Ukrajna).

A felmérésben egy átlagos dolgozó (például egy tipikus könyvelő) fizetését vették alapul a világ 58 országában működő 12 millió vállalat béradatából. Az alábbi összegek a kötelező juttatásokat is figyelembe vevő teljes bruttó jövedelmekre vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik