Gazdaság

Halálspirálba kergetnek a hitelminősítők?

Figyelemre méltó blogbejegyzés a hitelminősítők áldásos tevékenységéről, felelősségéről nem csak Magyarország kapcsán. Szemle az atecéged.hu oldal blogjáról.

A blogbejegyzés szerzője szerint a hitelminősítők negatív felelőssége elvitatahtatlan a válság elmélyülésében. Mégis, a hatalmas műhibákat elkövető cégek folytatják kiváló ténykedésüket. Most éppen az EU-t taszigálják lépésről lépésre a csőd felé. Hitelminősítéseik, és azok indoklása az önbeteljesítő jóslatok szép példái, biztosan szerepelni fognak a jövő közgazdasági tankönyveiben.

Mi is van esetünkben a leminősítések hátterében valójában? A világ GDP-jének tízszerese kering virtuális pénzként bolygónk körül, és ez az irgalmatlan összeg enni kér: kamatot követel megjelenéséért. Csakhogy ennyi hozamot a gazdaság hagyományos ágai nem tudnak kitermelni. Ezért a nemzetközi pénzügyi rendszer egésze átalakításra szorul, az csak a kérdés, hogy ez józan belátás alapján vagy gazdasági összeomlás nyomán történik-e meg.

Hazánk esetében a kényszerű kamatemelés növekvő államadósságot, drágább forinthiteleket, még kevesebb beruházást és vélhetően tovább csökkenő fogyasztást hoz. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy beljebb megyünk a lefelé tartó spirálba.

A teljes bejegyzés további fontos részleteiért folytatás a blogon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik