Nagyvilág

Lakásba zárva „nevelték” gyerekeiket

Szobafogságban nevelt, a lakásból feltehetően soha ki nem vitt kiskorú gyermeket fedeztek fel egy Prága belvárosában élő családnál.

A Mladá fronta Dnes című cseh napilap beszámolója szerint a szüleik egyszer sem engedte ki „a gonosz külvilágba” a lakásukban született gyermekeket, akiket gyakorlatilag szobafogságban neveltek. A három éves fiú és a másfél éves lány otthon született, nem szerepelnek semmilyen hivatalos nyilvántartásban és sosem látta őket orvos.

A cseh hatóságok közlése szerint a gyerekek fizikailag láthatóan egészségesek és jól tápláltak, szellemileg azonban nyilvánvalóan sérültek. A lapban megjelent beszámoló szerint a lakásban egy játékot sem találtak, a gyerekek lábán soha nem volt cipő, és nem tudtak evőeszközökkel enni.

“A szülők meg voltak győződve róla, hogy gyermekeiknek mindent megadtak, amit kell, s úgy vélték, a lehető legjobban törődnek velük” – mondta a lapnak Katerina Jechová, a Prága-belvárosi tanács szociális ügyekkel foglalkozó tagja. Elmondása szerint a szülők egy alternatív életmód elkötelezettjei, és a gonosz külvilágtól akarták megvédeni gyermekeiket.

A szülők ugyanakkor állítólag teljesen elveszítették érdeklődésüket a gyermekeik iránt, miután azokat idegen emberek is megérintették. A gyermekeket először a prágai Thomayer kórházba szállították, majd a kivizsgálások után pótcsaládhoz kerültek. Az újság úgy tudja, hogy azóta a nagyszülők vették őket gondozásba.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az illetékes hatóságok kezdeményeztek-e büntetőeljárást a szülők ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik