Nagyvilág

Parlamenti választások kezdődnek Egyiptomban

Ez lesz az első ilyen voksolás Hoszni Mubarak korábbi elnök februári elűzése óta.

A választásokat több szakaszban tartják: november 28-29-én az alsóház képviselőiről szavaznak, de csak az ország egy részén, kilenc tartományban, köztük Kairóban és Alexandriában. A képviselőházi voksolás második szakaszára december közepén, majd a harmadik szakaszra január elején kerül sor: mindkét esetben újabb 9-9 tartományban. A szenátusi választásokat szintén 3 időpontban rendezik, január vége és március eleje között.

Huszein Tantávi tábornok, az Egyiptomot Mubarak bukása óta irányító testület, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsának vezetője vasárnap arra buzdította a választópolgárokat, hogy minél többen vegyenek részt a voksoláson. “Nem engedjük a bajkeverőknek, hogy megzavarják a választásokat. Egyiptom keresztúthoz érkezett, vagy sikeresek leszünk gazdaságilag, politikailag, társadalmilag, vagy ha nem, annak nagyon súlyos következményei lesznek, de ezt nem fogjuk megengedni” – mondta.


További képekért kattintson a fotóra
Fotó: Reuters

A választási győzelemre esélyes Muzulmán Testvériség pedig azt követelte vasárnap, hogy az új kormányt a leendő parlamenti többség alakíthassa meg. A kormányzó katonai tanács egyik tagja, Mamduh Sahín tábornok ugyanis szombaton kijelentette, hogy “a leendő parlamentnek semmilyen hatalma nem lesz a kormány felett”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik