Nagyvilág

A volt miniszterelnök alakíthat kormányt Egyiptomban

Az Egyiptomot irányító katonai tanács Kamál Ganzúri volt miniszterelnököt bízta meg, hogy alakítson új átmeneti kormányt. A felkérést elfogadta.

A helyi sajtó úgy tudja, hogy Ganzúri, aki 1996 és 1999 között már vezette a kormányt, elfogadta a felkérést. A megbízatást több napnyi heves tüntetés előzte meg Kairóban és más városokban.

Ganzúri kormányfőként annak idején néhány gazdasági liberalizáló intézkedést hozott. Sokan mentesnek tartják őt a korrupciótól, ami javára válik, de hátrányára van, hogy Hoszni Mubarak volt elnök idején szolgált miniszterelnökként.

Kormányfői megbízatása előtt az egyiptomi kormány tervezési minisztereként jelentős szerepe volt abban, hogy ebben az időszakban javult Egyiptom viszonya a Világbankkal és a Nemzetközi Valutaalappal.

Az előző kormány a Mubarak bukása óta Egyiptomot vezető katonai tanács elleni heves, erőszakba torkolló tiltakozó megmozdulások miatt mondott le néhány napja. A legújabb adatok szerint legalább 38 ember életét vesztette, és 2000-en megsebesültek a hét végén kirobbant, a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti összecsapásokban.

Megfigyelők szerint csütörtökre valamelyest oldódott a feszültség. Hétfőn a terveknek megfelelően megkezdődnek a parlamenti választások az észak-afrikai arab országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik