Nagyvilág

Irán védelmébe vette Szíriát

Irán bírálta hétfőn az Arab Liga döntését, amellyel felfüggesztette fő térségbeli szövetségese, Szíria tagságát a szervezetben: Teherán szerint ez csak "bonyolítani fogja" a helyzetet.

Irán “úgy gondolja, hogy az Arab Ligának a szíriai eseményeket illető álláspontja nem hogy nem segíti a probléma megoldását, hanem épp ellenkezőleg, bonyolítani fogja” – jelentette ki Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő, akinek szavait az iráni média idézte.

Mehmanparaszt arra kérte a 22 tagú ligát, hogy “ne kövesse a kettős mérce politikáját” Szíria rovására, s “akadályozzon meg minden külső beavatkozást” az ország ügyeibe, de ezt nem fejtette ki bővebben.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter, akinek országa tartózkodott a szóban forgó határozat szombati megszavazásakor, azzal indokolta hétfőn az iraki álláspontot, hogy ami a szomszédos Szíriában történik, közvetlen hatással van Irakra.

“A helyzetünk nem könnyű. Szíria testvéri ország, fontos ország a térségben, amellyel különleges viszonyunk van, mert több százezer polgárunkat fogadta be, amikor országunk nehéz időszakon ment keresztül” – mondta Zebari, a 2006-2007-es felekezeti háborúskodásra utalva, amely sok irakit kényszerített emigrációba.

“Ugyanakkor tiszteletben kell tartanunk az arab országok és a nemzetközi közösség iránti kötelezettségeinket is” – tette hozzá az iraki miniszter. Az iráni szóvivőhöz hasonlóan ő is ellenezte a “külső beavatkozást” Szíriában, s javasolta “arab és nemzetközi vizsgálóbizottság” odaküldését a helyzet objektív megítélésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik