Nagyvilág

Nagy-Britannia pénzügyi szankciókat rendelt el Irán ellen

London új pénzügyi szankciókat vezetett be Irán ellen hétfőn, megtiltva a brit pénzügyi intézményeknek, hogy üzletet kössenek iráni partnereikkel, beleértve az iráni központi bankot is.

A szankciókat válaszul hozták meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi jelentésére, amely megkérdőjelezi Teherán atomprogramjának békés jellegét.

George Osborne brit pénzügyminiszter szerint az iráni intézkedések komolyan fenyegetik a nemzetbiztonságot. A brit fellépést összehangolták más országokkal.

“Ez a NAÜ jelentésének a következménye; a jelentés bizonyítékot tár fel arra nézve, hogy Irán nukleáris fegyver gyártására alkalmas technológiát fejleszt ki. Egyúttal válasz a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet koordináló nemzetközi szervezet (FATF) felhívására is. A szervezet felszólítja az országokat, hogy fokozottan védjék a pénzügyi szektort a pénzmosással és az Iránból származó terrorista kockázatok finanszírozásával szemben”.

“Úgy véljük, hogy az iráni rezsim cselekedetei jelentősen fenyegetik az Egyesült Királyság nemzetbiztonságát és a nemzetközi közösséget. A mai bejelentés további lépés annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy az iráni rezsim atomfegyverekhez jusson” – hangzott Osborne közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik