Nagyvilág

Budapestre jött a posztszovjet álom

Van egy ország, ahol ingyenes a népnek a gáz, a víz, az áram és a benzin, s a világ egyik legzártabb helye. Az FN24 korábbi újságírója mégis többször eljutott ide. Az itt készült fotóit most mindenki láthatja.

A különös ország neve Türkmenisztán. Az ország hipermodern fővárosának, Ashgabatnak a gigantomán épületei a türkmén aranykort hirdetik, de párszáz kilométerre még jurtában lakik a nomád lakosság. A főváros utcáin amerre csak a szem ellát, hófehér márvány és aranykolosszusok, formára nyírt bokrok és csendben csordogáló szökőkútrengeteg fogadja a látogatót, ám embereket alig látni. Ashgabatban alig hatszázezer ember lézeng egy akkora területen, mint hatszor Budapest.

A rendszer diktatórikus, ám az emberek a privát életükben teljes szabadságot kapnak, cserébe nem firtatják a fennálló rendszert és gyermeki hálával fogadják az elnök által számukra juttatott javakat. Az elgondolás abban áll, hogy a türkmén állampolgár nem fizet adót és mivel nem ad bele a „közösbe”, nincs is jogalapja bármit számon kérni. A „közös” vagyon pedig a kiapadhatatlannak tűnő földgázkincs. Ebből biztosítja az elnök saját állampolgárainak az ingyen áramot, vizet, gázt és havi száz liter benzint a gépkocsi tulajdonosoknak. A világ egyik legzártabb társadalmában rend, tisztaság és stabilitás van, a türkmén nemzeti öntudatot pedig szisztematikusan építik – írta korábbi cikkében Fogas Krisztina, az FN egykori munkatársa.

Üres park Ashgabatban (Fotó: Fogas Krisztina)
További képekért látogasson el a kiállításra, vagy kattintson!

A Szovjetunió bukása után a türkméneket hirtelen érte a függetlenség, az ország első vezetője, a később csak „türkménbasiként” emlegetett Szaparmurat Nyiazov orosz utasításra kikiáltotta a független Türkmenisztánt, majd szabad kezet kapott. A nagy gazdagság oka pedig az, hogy a világ második legnagyobb gázkészletét tudhatják magukénak a türkmének. Az Asgabattól 350 kilométerre délkeletre levő mezőt 2006 végén fedezték fel.

Türkmenisztánban a politikai rendszer tabu, a kamerahasználathoz pedig hatósági engedély és kirendelt kísérő kell. Egy kanadai riporternő pár éve dokumentumfilmet próbált forgatni Ashgabatban, hollétéről azóta sincsenek hírek.

A türkmének a népviseletet hétköznapokon is hordják (középen a képek készítője)

Az FN24 korábbi újságírója, Fogas Krisztina már többször járt az országban. Az ott készült fotókból a férjével, Sárközy Miklós Irán- és Közép-Ázsia szakértővel egy kiállítást rendezett, amely 2011 december 8-ig látható (hétfőtől péntekig 15–18 óra között). A „Türkmenisztán: Közép-Ázsia ismeretlen arca” című tárlat Budapesten, a Tető Galériában tekinthető meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik