Nagyvilág

Betiltották a műholdvevőket a türkmén fővárosban

Az elnök szerint az antennák elcsúfítják az építészeti környezetet.

A tetőkre és homlokzatokra felszerelt rengeteg tányérantenna rossz hatással van Asgabat  építészeti megjelenésére – mondta az ország teljhatalmú elnöke, Gurbanguly Berdimukhammedow a Neitralny Turkmenistan című kormánylapnak. Az államfő utasította a kormányt, hogy kábeltelevíziókkal helyettesítse a műholdas csatornákat. A főváros régebbi negyedeinek lakói azt állítják, hogy több mint 700 égi csatornát tudnak fogni.

A műholdas tévéadások a független tájékozódás ritka lehetőségét jelentik a tekintélyuralmi Türkmenisztán lakosai számára. Berdimukhammedow már 2007-ben, elnöksége első évében javasolta a tányérantennák leszerelését, de akkor elhalasztották a tervet, mert a lakosság nyugtalankodni kezdett, hogy korlátozni fogják a külföldi adók nézését.

A tájékoztatási minisztérium szerint a kábeltelevíziókat ingyenesen vezetik be, és az alapcsomagban négy műhold eddig is sugárzott csatornái is helyet kapnak.

Türkmenisztán a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet sajtószabadság-indexén majdnem az utolsó helyen végzett 2010-ben: csak Eritrea és Észak-Korea szerepelt rosszabbul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik