Szórakozás

A türkmén elnök szerelmes dalt énekelt a tévében

A maga körül erős személyi kultuszt létrehozó türkmén elnök egy saját maga által szerzett szerelmes dalt énekelt el a külön az ő tiszteletére rendezett televíziós műsorban.

Gurbanguly Berdimukhammedow zöld pólóban és szürke nadrágban énekelt, és dalát gitáron kísérte. A produkciót óriás vetítőn láthatta egy koncert 3500 nézője a főváros, Asgabat egyik koncerttermében. A nézők állva és tapsolva nézték az előadót.

A tévéműsor vezetője elmondta, hogy az elnök maga szerezte a dal szövegét és zenéjét is. A gitárt és Berdimukhammedow másik hangszerét, egy tangóharmonikát – mint “a nemzet nagy kincseit” – elhelyezték a nemzeti múzeumban – tette hozzá.

A Saparmurat Niyazov néhai diktátor 2006. decemberi halála után hatalomra került Berdimukhammedow kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatva egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a Nap irányába forgó, arany Niyazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát.

Bár Berdimukhammedov hozzáfogott a gazdaság nyitottabbá tételéhez, a beígért politikai reformok elmaradtak, s az elnök továbbra is önkényuralmi eszközökkel irányítja Türkmenisztánt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik