Nagyvilág

A halálba segítette édesanyját egy új-zélandi tudós

Öt hónap otthonában töltendő elzárásra ítélte egy új-zélandi bíróság azt a helyi orvost, aki halálba segítette menthetetlenül beteg édesanyját.

Sean Davison mikrobiológus, aki 20 éve a Dél-afrikai Köztársaságban dolgozik, könyvet írt, amelyben bemutatta a 85 éves édesanyja szenvedéseit élete utolsó hónapjaiban 2006-ban. Itt említette meg, hogy Új-Zélandon élő anyja kérésére adott neki összetört morfiumtablettákat egy pohár vízben feloldva.

Ez a könyv vezetett el ahhoz, hogy tavaly a hatóságok vádat emeltek ellene, és a férfi a csütörtöki tárgyaláson bűnösnek vallotta magát abban, hogy segített édesanyjának öngyilkosságot elkövetni.

Davison ügyvédje a bírósági tárgyaláson a szeretet cselekedetének nevezte a férfi tettét.

A bíró elfogadta azt az érvelést, hogy Davison tettét könyörületből és nem személyes haszonszerzésből követte el. A férfit eredetileg gyilkossági kísérlet elkövetésével vádolták, ezt később “öngyilkosság előidézése, öngyilkossági tanácsadásra” változtatták.

A mikrobiológust 2010 szeptemberében tartóztatták le, majd szabadlábra helyezték elsősorban Desmond Tutu dél-afrikai püspök, békeharcos közbenjárására. Davison ugyanis a Fokvárosi Egyetem törvényszéki orvosszakértője, aki segíti az apartheid érában meggyilkoltak, névtelen sírokban eltemetettek maradványainak azonosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik