Közélet

Morfin-túladagolás: a kórház szerint rágalom

Az intézmény támogatja a vizsgálatot. A szaktárca nem szólal meg, amíg tart az eljárás.

“A szakmai szabályokat, illetve törvényeket bizonyítottan nem tisztelő munkatársakkal az Uzsoki utcai Kórház nem kíván azonosulni és egy közösségben tevékenykedni, a hivatalos vizsgálatban támogatják az eljáró bűnüldöző szerveket.” Ugyanakkor meggyőződésük, hogy „a valótlan és hiteltelen feltételezéseken és sértett személyek rágalmain nyugvó tudatos intézményellenes szándék a megindított hatósági eljárás során tisztázódni fog.”

A többi között ez olvasható az intézmény szerdán kiadott közleményében, amely annak kapcsán látott napvilágot, hogy a rendőrség emberölés gyanúja miatt nyomozást indított az állítólagos morfin-túladagolásos esetek miatt.

Egyelőre ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg. Az MTI Hírcentrum úgy tudja: az eddigi vizsgálatok szerint csaknem hetven, végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy a beteg halálát morfin-túladagolás okozta a kórházban.

A szaktárca egyelőre hallgat

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ha bebizonyosodik a szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek. Éger István hangsúlyozta: az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat, mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága közölte: nem nyilatkoznak a rendőrségi vizsgálat lezárultáig.

Rendelet, zárt szekrények, dokumentáció

Miniszteri rendelet szabályozza a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek tárolását, illetve kiadását a kórházi gyógyszertárakból. Erről már a Magyar Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Társaság főtitkára beszélt. Csomós Ákos aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos elmondta: a kórházak házi előírásban szabályozzák, hogy az osztályról a betegig hogyan kerülhetnek el az adott szerek.

A zárt szekrényből két ember együtt kezelheti a kábítószerek kiadását, ők lehetnek nővérek is. A kivett gyógyszereket kartonlapon kell dokumentálniuk. Az adagolást az orvos írja elő, ami kábítószerek esetében változó mennyiségű lehet. Annyit kell felírni, amennyi a fájdalmat csillapítja, de mellékhatást nem okoz – jegyezte meg.

Ellenjavallt kezelés túladagolással?

A Népszabadság újságírójánál jelentkezett egy édesanya, aki 2009 márciusában vesztette el lányát az Uzsoki-kórházban. Azt mondta, ő is feljelentést tett korábban, mert szerinte túladagolták a morfint lánya kezelésekor. A kislány bélelzáródással került kórházba, és 23 nappal később meghalt. Jóllehet a háromnapos morfintapasz, és általában a morfium használata bélelzáródásos betegeknél ellenjavallott, 75 mikrogrammos tapasszal kezdték kezelni.

A beteg vérnyomása és a pulzusa az egekbe szökött, rosszullétre panaszkodott. Amikor szülei ezt jelezték az orvosoknak, azok azt mondták, sajnálják, de nincs kisebb dózis. Végül salamoni döntést hoztak: egyszerűen nem írták fel a gyerek kartonjára, hogy a javasoltnál lényegesen nagyobb dózist kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik