Közélet

Aktív eutanáziát követtek el az Uzsokiban?

Csaknem hetven végstádiumban lévő rákos beteg esetében merült fel a gyanú, hogy halálukat morfintúladagolás okozta.

A m1 kedd esti Híradójában elmondták: a gyanú szerint az Uzsoki utcai kórház dolgozói közül többen a daganatos betegeknek túladagolták a fájdalomcsillapítót. Szombaton a Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozói házkutatást tartottak az intézményben és orvosi dokumentációkat foglaltak le. A rendőrök a kórház fül-orr-gégészeti osztályán 2005-ben és 2006-ban daganatos betegségekkel összefüggésben bekövetkezett halálesetek körülményeit vizsgálják.

Az MTI Hírcentrum információi szerint a rendőrségen kedden is kihallgattak több olyan orvost és ápolónőt, akik 2005-ben és 2006-ban a kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgoztak. A Híradó értesülései szerint az ügynek rövidesen lesznek gyanúsítottjai.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban. A lap információja szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak.

A lapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy cikk is megjelent egy szaklapban.

A Hír24 már korábban kereste a rendőrséget, így az már a délután folyamán kiderült, hogy a napilap cikke nem alaptalan: az ügyben valóban nyomozás indult emberölés miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva részleteket nem árul el.

Az MTI toxikológust is megkérdezett az ügyben. Zacher Gábor szerint a végstádiumban lévő daganatos betegeknél a morfiumot nagyon erős fájdalomcsillapítóként használják, amelynek lehet légzést gátló hatása. A főorvos hangsúlyozta: nagyon nehéz meghatározni, hogy ezeknél a pácienseknél mekkora az a mennyiség, amely terápiás adagnak számít, és nincs mellékhatása.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. Hozzátette: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül és büntetőjogi következményei is lehetnek.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke azt mondta, ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága az MTI megkeresésére azt írta: az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik, és lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik