Nagyvilág

Könnygáz és verekedések a dél-koreai parlamentben

Egy dél-koreai honatya ellenzéki könnygázzal akarta megakadályozni egy egyezmény ratifikálását. Nem sikerült.

A dél-koreai képviselők híresek arról, hogy szeretik ököllel nyomatékosítani érveiket a szöuli parlamentben. Egy ellenzéki honatya azonban kedden egy szinttel feljebb lépett, és könnygázgránátot robbantott a plenáris ülésen – jelentette a Korea Herald.

A  Demokratikus Munkáspárt tagja a házelnöki pódiumra hajította a gránátot, amelyik a helyettes házelnök mellett robbant fel – jelentette a dél-koreai lap. A törvényhozást könnygázba borító Kim Szun Dongot a parlamenti rendőrség azonnal kivezette a teremből, a házelnök pedig szükséghelyzetet vezetett be, hogy megakadályozzák a szöuli parlamentben egyátalán nem ismeretlen verekedések kitörését.

Az ellenzéki képviselő az Egyesült Államokkal kötött és évek óta ratifikálásra váró szabadkereskedelmi egyezmény elfogadását akarta megakadályozni a tömegoszlató fegyverrel, miután a dél-koreai kormánypárt váratlanul rendkívüli plenáris ülést hívott össze a témában. Az ellenzéki könnygáz miatt több képviselő is elhagyta az üléstermet, de nem sokkal később már vissza is tértek. Az egyezményt végül 151-7 arányban elfogadták.

A dél-koreai képviselők nem először vesztették el a fejüket a szabadkereskedelmi egyezmény miatt. 2008 decemberében egy, az egyezménnyel foglalkozó zárt ülésre törték rá szó szerint az ajtót honatyák, miközben a teremben ülésező képviselők bútorokkal barikádozták el magukat, hogy megakadályozzák az ellenzékiek bejutását.

Pár hónappal később szintén az amerikai egyezmény miatt vesztették el fejüket a honatyák, de nem ez az egyetlen téma, amely miatt annyira elszabadulhatnak az indulatok a dél-koreai parlamentben, hogy a képviselők egymásnak esnek.

2009 júliusában a médiatörvény módosítása dühítette fel a honatyákat, és olyan súlyos verekedés tört ki, hogy több tucat törvényhozó megsérült, egyet pedig súlyos álapotban kellett kórházba szállítani. Az ökökkel érvelést, mint az alábbi felvételen is látható, a női képviselők is előszerettel alkalmazzák.

Tavaly decemberben pedig a költségvetés tervezete verte ki a biztosítékot. Az ellenzék az irodák és az ülésterem elbarikádozásával akarta megakadályozni annak elfogadását, és igen, megint verekedések törtek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik