Nagyvilág

Szégyenletes koreai háborús kárpótlás

Alig ezer forintos kárpótlást kapott egy dél-koreai nő, a koreai háborúban elesett bátyja haláláért. A hatóságok is szégyelik az összeget.

„Nevetséges”. Így jellemezte a háborús halottak után a rokonoknak kifizetett kormányzati kárpótlás összegét egy emberi jogokkal foglalkozó dél-koreai elnöki bizottság, amely felszólította az illetékes szervet, hogy emelje „értelmes szintre” a jelenleg ötezer dél-koreai vonos (920 forint) összeget. A bizottság azután emelte fel a szavát, hogy egy idén áprilisban egy nőnek ezt az összeget ajánlották fel az 1950-53-es koreai háborúban meghalt bátyja után.

A nő 2008-ban nyújtotta be igényét, mert csak akkor tudta meg, hogy volt egy bátyja, aki 1950-ben, 18 évesen háborús halott lett. A nő azért nem tudott testvéréről, mert halálakor mindössze két éves volt, és a családtagjai közül egyedül anyja élte túl a bombázásokat, de ő azok hatására amnéziás lett.

A dél-koreai védelmi minisztérium, és a veteránokkal foglalkozó minisztérium elmondása szerint is törvénymódosítás szükséges ahhoz, hogy megemeljék a kárpótlás összegét.

Közvetlenül a koreai háború után ötvenezer hvant (az 1962-ig használt koreai pénzt) adtak a háborús halottakat gyászoló családoknak, és az illetékes kormányszerv szerint az összeg most ötezer vont ért. A kritikusok szerint azonban az inflációt és egyéb faktorokat figyelembe véve az ötvenezer hvan 630 ezer forintnak felel meg, és nem alig ezernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik