Nagyvilág

Legmagasabb szintű kapcsolatfelvétel London és a szíriai ellenzék között

Az eddigi legmagasabb szinten vette fel a kapcsolatot a brit kormány a szíriai ellenzékkel, amelynek képviselőit William Hague brit külügyminiszter fogadta hétfőn Londonban.

Hague a megbeszélés után tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim “régen elvesztette legitimitását a külvilág szemében”.

A brit külügyminiszter azonban a hétfői tárgyalás előtt a BBC rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a brit kormány és a szíriai ellenzék kapcsolata egyelőre nem jutott el a hivatalos elismerés szintjére, mivel különböző csoportokról van szó, nem egyetlen testületről, mint Líbiában.

A szíriai ellenzék nem vont ellenőrzése alá országrészeket úgy, ahogy a líbiai ellenzéket összefogó tanács tette a felkelés idején – fűzte hozzá Hague.

A brit külügyminiszter hétfő délutáni sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzéki képviselőkkel tartott találkozóján hangsúlyozta az egység megteremtésének fontosságát. “Nemzetük történelmének e rendkívüli pillanatában fontos, hogy az ellenzéki csoportok félretegyék nézeteltéréseiket, és egységes elképzelést alakítsanak ki a továbbiakról” – mondta Hague.

A miniszter ugyancsak hangsúlyozta a szíriai ellenzékiek delegációjának az erőszakmentes tiltakozás és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának fontosságát. “Szíria bonyolult ország, és a demokrácia nemcsak abból áll, hogy választásokat tartanak a jövőben, hanem abból is, hogy megszilárdítják az emberi jogokat, köztük a kisebbségek jogait Szíriában” – mondta a brit külügyminiszter.

Kijelentette azt is, hogy a Szíriával szemben eddig elrendelt EU-szankciók egyebek mellett a szíriai nyersolajexport 90 százalékát érintik, és beutazási tilalmakat, valamint vagyonzárolási intézkedéseket is kiróttak egyes szíriai illetékesekre.

Hague ugyanakkor közölte: Nagy-Britannia – különösen a legutóbbi fejlemények ismeretében – változatlanul úgy gondolja, hogy Oroszország és Kína “nagy hibát követett el”, amikor októberben megvétózta a London által is pártolt biztonsági tanácsi határozattervezetet Szíria ügyében. A brit külügyminiszter kifejezte reményét, hogy a jövőben vissza lehet térni majd az ügyre az ENSZ-ben.

William Hague szerint a hétfői londoni találkozó azt az üzenetet közvetíti az Aszad-rezsimnek, hogy a külvilág már a szíriai ellenzékkel tárgyal, és “más jövőt képzelünk el Szíria számára”. Az Aszad-rezsim rá fog ébredni, hogy mind több kormány lesz hajlandó együttműködni az ellenzékkel egyre magasabb szinten – tette hozzá.

Hague elmondta, hogy a brit kormány “fontos tárgyalásokat” tart majd az állami látogatáson Londonban tartózkodó Abdullah Gül török államfővel is Szíria ügyében.

Gül hétfőn kezdődött látogatása előtt a The Sunday Telegraph című tekintélyes brit lapnak részletek nélkül azt mondta, hogy Törökország lehetőséget teremt a szíriai ellenzéknek találkozók, vitafórumok megrendezésére “szabad környezetben”, és ehhez “diplomáciai platformot” biztosít.

A török elnök az interjúban kijelentette: meggyőződése, hogy “a Földközi-tenger partján nincs többé helyük önkényuralmi, egypárti, elszámoltathatatlan rezsimeknek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik