Nagyvilág

Metrómegállókat akartak elfoglalni a New York-i tüntetők

Meghaladja a háromszázat a New York üzleti negyedében zajló "tőzsdebezáró" akció során őrizetbe vett tüntetők száma.

A New York-i rendőrség szerint a rendbontásokban hét rendőr megsérült, és a tüntetők között is vannak sérültek. Két embert kórházba szállítottak.

A Wall Street-ellenes mozgalom több száz támogatója vonult fel csütörtökön New York üzleti negyedében, megpróbálva megakadályozni, hogy az alkuszok bejussanak a tőzsdére. A New York-i “tőzsdebezáró” akció egy országos, erőszakmentesnek deklarált megmozdulás része volt, amelyet a belváros-foglaló mozgalom tiltakozásként hirdetett meg azért, hogy kedden a hatóságok a Manhattanben lévő Zucotti parkban felszámolták a tüntetők sátortáborát.

A tüntetők a nap folyamán a New York-i szakszervezetek támogatásával el akartak foglalni 16 metrómegállót, a városházával szemközti Foley teret és át akartak vonulni a Brooklyn hídon is. Helyi idő szerint csütörtök éjszaka a tüntetők még a Brooklyn híd környékén voltak. A rendőrök őrizetbe vették azokat, akik szembeszegülnek velük, és akadályozni próbálják a forgalmat.

Michael Bloomberg, New York polgármestere önmérsékletre intette a tüntetőket. Közölte, hogy mindenkinek joga van a gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz, de ettől még nem csorbíthatja mások jogait. “Tiszteletben kell tartani a nyugodt élethez való jogot is” – így a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik