Nagyvilág

Ultimátumot kapott Szíria az araboktól

Damaszkusznak három napja van a kormányellenes tüntetők elleni erőszak leállítására, vagy gazdasági szankciókkal szembesül.

Az Arab Liga erről szerdai, Marokkóban tartott külügyminiszteri találkozóján döntött. A pánarab szervezet három napot adott a szíriai rezsimnek arra, hogy állítsa le a rendszerellenes tüntetők elleni erőszakkampányát – közölte a találkozó után a katari külügyminiszter. Elmondása szerint a Liga szakértőit már fel is kérték arra, hogy készítsék el a büntetőintézkedések tervezetét.

Az Arab Liga szombaton felfüggesztette Szíria szervezetbeli tagságát, és a rabati külügyminiszteri tanácskozáson, amelyet Szíria bojkottált, megerősítették ezt a döntést. A katari külügyminiszter nem rejtette véka alá, hogy fogytán az Arab Liga türelme. Mint fogalmazott: ami a békeerőfeszítéseket illeti, a szervezet “szinte már az út végére ért”.

Közben Marokkó bejelentette, hogy visszahívja szíriai nagykövetét, miután rezsimpárti tüntetők Damaszkuszban ismét megtámadták az észak-afrikai ország diplomáciai képviseletének épületét. A döntést VI. Mohamed király hozta meg, hogy “tiltakozzon a magát megújítani nem képes rezsim ellen” – közölte a marokkói külügyminiszter.

Szerdán Franciaország is visszahívta damaszkuszi nagykövetét, mivel szombaton francia érdekeltségeket támadtak meg az arab országban. Ugyanaznap Marokkó, Katar és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetségeit is támadás érte Damaszkuszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik