Nagyvilág

Több mint ezer foglyot engedtek szabadon Szíriában

A kormányellenes tüntetések alatt őrizetbe vett emberek az Arab Liga marokkói tanácskozása előtt engedték el.

A szíriai állami televízió közlése szerint 1180 foglyot engedtek el a szíriai hatóságok, olyanokat, akiknek „kezéhez nem tapad vér”. A tévé emlékeztetett arra, hogy a hatóságok november 5-én szabadon engedtek 553 bebörtönzött tüntetőt a muszlim áldozati ünnep (íd al-adha) alkalmából.

A kormányellenes tüntetések alatt letartóztatott embereket egy nappal az Arab Liga külügyminisztereinek marokkói tanácskozása előtt engedték el Szíriában. A damaszkuszi külügyminisztérium közben bejelentette, hogy marokkói kormányilletékesek megnyilatkozásai miatt Szíria nem vesz részt a találkozón. A külügyi közlemény nem részletezi, hogy Damaszkusz milyen marokkói nyilatkozatok miatt döntött a távolmaradás mellett.

Az Arab Liga szombaton úgy határozott, hogy szerdától felfüggeszti Szíria tagságát a szervezetben, mert Damaszkusz nem hajtja végre a pánarab szervezet megbékélési tervét. A Liga egyúttal felszólította a szíriai hadsereget, hogy vessen véget a rendszerellenes tüntetőkkel szembeni véres megtorlásoknak. Közben az amerikai külügyminisztérium reményét fejezte ki, hogy az Arab Liga “erőteljes” üzenetet küld majd Bassár el-Aszad szíriai elnöknek annak érdekében, hogy hagyjon fel a saját népe elleni erőszakkal.

A damaszkuszi amerikai nagykövetség értesülése szerint hétfőn a szíriai biztonsági erők 42 polgári személyt öltek meg. Az ENSZ adatai szerint a kormányellenes tüntetések márciusi kezdete óta több mint 3500 ember vesztette életét Szíriában. A damaszkuszi kormány azt állítja, hogy “külföldről támogatott fegyveres bandák” legkevesebb 1100 rendőrrel és katonával végeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik