Nagyvilág

Közéleti személyiségek a német neonácik listáján

Politikusok és bevándorlói hátterű közéleti személyiségek ellen is támadást tervezett a hétvégén felszámolt neonáci csoport.

Legalábbis erre utal, hogy a legalább tíz gyilkossággal vádolt merénylők kiégett lakóházában egy 88 nevet tartalmazó listára bukkantak a német hatóságok. A listán a többi között néhány olyan parlamenti képviselő neve szerepelt, akik a szélsőjobboldal elleni harc legkövetkezetesebb képviselői voltak. A 88 feltüntetett személy között volt több németországi török, illetve más iszlám szervezet néhány vezetője is.

A szövetségi főügyész egy csütörtöki interjúban ugyanakkor azt hangoztatta: a lista nem jelent egyértelmű bizonyítékot a tervezett támadásokra. Erre viszont az egyik érintett Bundestag-képviselő úgy reagált: “Biztos, hogy nem karácsonyi üdvözletet akartak küldeni nekünk”. A bűnügyi hivatal mindenesetre rendkívül komolyan vette az ügyet, minderről azonnal tájékoztatta a parlamentet, és külön vizsgálatot kezdett.

A 2000 és 2007 között Németországban élő külföldiek ellen elkövetett, de csak a közelmúltban feltárt brutális neonáci gyilkosságsorozat nyomán növekszik a félelem a helyi muzulmán, illetve török szervezetek körében. A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa nagyobb védelmet követelt az államtól a szélsőjobboldallal szemben, és hasonló követeléssel állt elő Kenan Kolat, a több mint 3 milliós németországi török közösség vezetője is.

Christian Wulff államfő bizalmas találkozóra hívta meg a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező neonáci csoport által meggyilkolt személyek hozzátartozóit. Az államfő meghívót küldött a kormány képviselőinek, valamint a parlamenti frakciók vezetőinek is. Több ellenzéki parlamenti képviselő azt sürgette, hogy rendezzenek hivatalos állami temetést az évekkel ezelőtt meggyilkoltaknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik