Külföld

Újabb megdöbbentő részletek a neonáci gyilkosságsorozatról

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2011. 11. 15. 12:01

Újabb hullámokat kavar Németországban az elmúlt hét végén feltárt, legkevesebb 10 áldozatot követelő neonáci gyilkosságsorozat.

A döntően külföldiek ellen elkövetett, idegengyűlölet által vezérelt merényletekről, illetve a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező terrorcsoportról új leleplezések láttak napvilágot.

Bankokat is támadtak

A karlsruhei szövetségi ügyészség bejelentése szerint a Türingia tartományból származó három feltételezett merénylőt – akik közül két férfi november elején öngyilkosságot követett el – nemcsak a nyolc török és egy görög kisvállalkozó, valamint egy fiatal német rendőrnő meggyilkolásával gyanúsítják, hanem ugyancsak külföldiek ellen irányuló és számos sebesültet követelő robbantásos merényletekkel és gyújtogatásokkal, valamint bankok elleni támadásokkal is.

A merényleteket 2000 és 2007 között követték el különböző német városokban, de általános megdöbbenésre minderre hivatalosan csak a múlt hét végén derült fény. A hatóságok akkor ugyanis őrizetbe vettek egy 37 éves hannoveri férfit, aki a feltételezések szerint a gyilkosok cinkosa volt, és lakásán különböző leleplező dokumentumokra és egy DVD-re bukkantak, amelyen a Der Spiegel beszámolója szerint a merénylők saját bűncselekményeiket magasztalták. Előzőleg pedig egy kiégett zwickaui házban rábukkantak arra a Svájcból származó, cseh gyártmányú fegyverre, amellyel az áldozatokat agyonlőtték.

Észrevételenül gyilkolhattak

A nyomozás több szálon folyik, a “türingiai trió” életben lévő harmadik, egyetlen női tagja, valamint a feltételezett hannoveri bűntárs vizsgálati fogságban van. A merényletsorozattal a Bundestag illetékes bizottsága is foglalkozik, és mindenekelőtt azt igyekszik feltárni: miként fordulhatott elő, hogy a neonáci csoport éveken keresztül szinte akadálytalanul gyilkolhatott.

Az újságok és pártállástól függetlenül a politikusok is bírálják a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalt, valamint a tartományi hivatalokat, amiért nem léptek fel kellő határozottsággal a szélsőjobboldallal szemben. Különösen a türingiai, valamint a hesseni tartományi hivatalt gyanúsítják súlyos mulasztásokkal. Az előbbi állítólag már 1998-ban felfigyelt a szóban forgó neonáci csoportra, de semmit nem tett ellene.

Vezető német politikusok – Angela Merkel kancellárral és Hans-Peter Friedrich belügyminiszterrel az élen – most a szélsőjobboldali terrorizmus új dimenziójáról és a szélsőjobboldal rendkívüli veszélyéről beszélnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.