Nagyvilág

Az Arab Liga felfüggeszti Szíria tagságát

Az arab államok szankciókat vezetnek be Damaszkusszal szemben, és a civilek elleni támadások leállítását követelik.

Az arab államok regionálsi nemzetközi szervezete úgy döntött, hogy felfüggeszti Szíria tagságát, és kitiltja a tanácskozásokról. A döntés addig lesz érvényben, amíg a damaszkuszi vezetés nem hajtja végre az Arab Liga megbékélési tervét, és nem vet véget a kormányellenes tüntetőkkel szembeni véres megtorlásoknak.

A szervezet gazdsági és politikai szankciók bevezetéséről is határozott, valamint felszólította tagállamait, hogy hívják vissza damaszkuszi nagyköveteiket – jelentette be a katari miniszterelnök, Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni.

Szíria tagságának felfüggesztése, kitiltása a tanácskozásokról november 16-án, szerdán lép életbe. Dzsászim közölte azt is, hogy találkozóra hívják a szíriai ellenzéki pártokat a LIga székházába.

A katari kormányfő közlése szerint a döntést 18 ország szavazta meg, míg Libanon, Jemen és Szíria nemmel voksolt, Irak pedig tartózkodott.

Szíria a bejelentés után a szervezet szabályaival ellentétesnek nevezte a felfüggesztésről szóló döntést, amely a Liga szíriai követe szerint megmutatta, hogy a pánarab szervezet “a Nyugat és Amerikai érdekeit képviseli”. Juszef Ahmed szerint a felfüggesztésről csakis egyhangúan lehetett volna dönteni.

Az ENSZ adatai szerint már több mint 3 500 civilt gyilkoltak meg a szíriai kormányerők a kormányellenes tüntetések márciusi kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik