Nagyvilág

Évekre börtönbe kerülnek az Izraelbe látogató irániak

Akár öt évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak azok az irániak, akik be merik tenni a lábukat a zsidó állam területére.

Egy hétfői törvénymódosítás értelmében az eddigi egy-három hónap helyett már kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatóak azok az iráni állampolgárok, akik Izraelbe látogatnak – jelentette a hivatalos iráni hírügynökség, az IRNA. A törvény azokra az irániakra is vonatkozik, akiknek olyan útlevelük is van, amellyel beléphetnének Izraelbe, mivel Irán nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Kivételt a szabályozás alól egyedül azok képeznek, akiket a külügyminisztérium külön felhatalmaz a tiltott országokba történő utazásra.

Az iráni útlevélben szó szerint az szerepel, hogy tulajdonosai nem léphetnek be a “megszállt Palesztina” területére (amely itt Izraelt jelenti), de ha meg is próbálkoznának, az izraeli hatóságok nem fogadják el az iráni úti okmányt.

Kevés olyan esetről tudni, hogy valakit egy izraeli út után vettek volna őrizetbe. Legutóbb Hosszein Deraksan kanadai-iráni bloggert tartóztatták le és ítélték 19 év börtönre közvetlenül egy izraeli útja után, amiért “segített egy ellenséges államot” és “rezsimellenes propagandát folytatott”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik