Nagyvilág

Egy volt uniós biztos alakíthat kormányt Olaszországban

Legkésőbb keddre kiderül, kik kapnak helyet Mario Monti szakértői kabinetjében.

Az olasz köztársasági elnök megbízta a 68 éves Mario Monti közgazdászt az új olasz szakértői kormány megalakításával. Giorgio Napolitano vasárnap este, a törvényhozás két házának elnökével és a pártok vezetőivel tartott egész napos konzultáció után fogadta az Európai Unió volt biztosát, és felkérte a feladat ellátására, amit Monti elvállalt.

Az alkotmány értelmében az új kormánynak tíz napon belül bizalmat kell kapnia a parlament mindkét házától. Miután elvállalta a feladatot, közölte, hogy azonnal hozzáfog a konzultációhoz a kormányt támogató pártokkal a tárcák elosztásáról, és legkésőbb keddre nyilvánosságra hozza a miniszterek listáját.

A sajtónak adott rövid nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy Olaszország “közös erőfeszítéssel legyőzheti a válságot”. Ha bizalmat kap a parlamentben, Monti fogja végrehajtani azokat a reformokat, amelyekről elődje, Silvio Berlusconi állapodott meg az euróövezet vezetőivel, és amelyek lényege a kiemelkedően magas olasz államadósság csökkentése, és a stagnáló gazdaság élénkítése.

A parlamentben továbbra is Berlusconi pártja képviseli a legnagyobb erőt. A párt főtitkára, Angelino Alfano már jelezte, hogy a támogatásuk feltételes: ragaszkodnak ahhoz, hogy a szakértői kormány a Berlusconi által ígért reformokra alapozza a programját.

A szombaton lemondott Berlusconi vasárnap este videoüzenetben azt hangoztatta, hogy döntése felelősségteljes gesztus volt, és szomorú volt látni, hogy füttyszó és rágalmak kísérték. “Azoknak, akik a távozásomat ünnepelték, üzenem, hogy holnaptól kétszeres erőfeszítéssel dolgozom az adó-, igazságügyi és intézményes reformokon” – mondta a politikus, aki szerint 1994-es közéleti színrelépése megváltoztatta Itália történetét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik