Nagyvilág

Berlusconi benyújtotta lemondását

A botrányoktól övezett olasz kormányfő távozását ezrek várták és ünnepelték délután óta Rómában.

Lemondott posztjáról Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután az olasz parlament elfogadta a megszorító költségvetési csomagot. Az olasz politikai életet 1994 óta meghatározó 75 éves kormányfő, aki ellen négy különböző per van folyamatban, a szavazás után megtartotta utolsó kormányülését, majd átment a Quirinale palotába, és Giorgio Napolitano államfőnek hivatalosan is benyújtotta lemondását, aki azt el is fogadta – közölte az elnöki hivatal.

Az alsóház épülete és Berlusconi rezidenciája, a Grazioli-palota előtt délutántól gyülekezett a miniszterelnökről véleményt nyilvánító és távozását ünneplő tömeg. A transzparenseken a Végre! Köszönjük Napolitano! felirat is olvasható. Demonstrálók jelentek meg az elnöki rezidenciánál is, Berlusconin élcelődő transzparensekkel, egy zenekar pedig a Halleluja kórust játszotta Handel Messiásából – jelentette a Reuters. Az események miatt Róma központjában kiemelt a biztonsági készültség vezettek be.

Már nincs kétség afelől, hogy az államfő a közgazdász Mario Montit kéri fel kormányalakításra. Sajtóértesülések szerint Monti szakértői csapatot állított össze, melynek egyetlen pártpolitikusa a külügyminiszter-jelölt Giuliano Amato lenne. A pénzügyminiszteri szék Guido Tabellinire, a milánói Bocconi egyetem közgazdász professzorára várna.

Napolitano vasárnap délelőtt kezdi meg a pártokkal a konzultációkat. Az ellenzéki pártok kivétel nélkül Montit támogatják. A Berlusconit támogató Szabadság Népe (PdL) az utolsó percig egyeztet a végleges állásfoglalásáról. Nemet mond Montira az Északi Liga, amely bejelentette, hogy amennyiben eddigi szövetségese Montit pártolja, ez pontot tehet az 1994 óta tartó Liga-PdL koalíció végére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik