Nagyvilág

Lemond Silvio Berlusconi

A költségvetési törvény elfogadása után lemond Silvio Berlusconi olasz kormányfő, mert elvesztette parlamenti többségét.

Távozik posztjáról a költségvetési törvény elfogadása után Silvio Berlusconi – ezt az olasz kormányfő maga jelentette be, miután Giorgio Napolitano államfővel megbeszélte a képviselőházi szavazás után kialakult helyzetet. Berlusconi a reformokról november végére kitűzött szavazás után adja be lemondását Napolitanónak, aki akkor megkezdi a pártokkal való konzultációt.

A római alsóház az idei költségvetési zárszámadásról szavazott, ezt a csatát megnyerte Silvio Berlusconi, a nagyobbikat viszont – tudniillik azt, hogy maradhat-e miniszterelnök – elveszíti. A 630 képviselő közül 308 szavazott a költségvetés mellett, de 316-ra lett volna szükség az abszolút többséghez. Senki nem voksolt ellene, 321-en viszont tartózkodtak.

“A kormánynak nincs többé többsége” – jelentette ki a legfőbb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) főtitkára, Pierluigi Bersani, és felszólította Berlusconit: kérje fel Giorgio Napolitano államfőt, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat egy új kormány megalakításáról.

Sokan Berlusconi saját koalíciójából is megtagadták, hogy támogassák őt. A szavazás előtt Umberto Bossi, az olasz Északi Liga párt vezetője, Berlusconi legfőbb szövetségese is a miniszterelnök távozását sürgette. Bossi nyilatkozatában világossá tette, hogy pártja támogatná Angelino Alfanót, a Szabadság Népe (PdL) főtitkárát egy új kormány élén.

Egyes vélemények szerint Alfano képes lenne viszonylag széles körű egyetértést teremteni egy átmeneti kormány megalakításához, amelyben az ellenzék is helyet kapna.

A befektetők aggódnak amiatt, hogy az alacsony gazdasági növekedés és a magas államadósság miatt Görögország után Olaszország lehet az eurozóna következő megmentendő tagállama.

Meglódultak a piacok

Jelentős mozgást idézett elő a világ tőzsdéin az olasz államfő kedd esti bejelentése. Berlusconi távozására az euró 1,3847 dollárig erősödött a hétfő késő esti 1,3775 dollárról. A WTI amerikai nyersolaj hordónkénti ára röviddel fél kilenc előtt 1,24 dollár emelkedéssel 96,76 dolláron állt. A nyereség közel megduplázódott az olasz miniszterelnök távozásának a bejelentése óta.

Ugyanekkor a decemberi jegyzésű aranyár 2,5 dollár emelkedéssel 1,793,6 dolláron volt, mintegy fél órával korábban még 1,800 dollár fölött állt a jegyzés.

A New York-i értéktőzsde mutatói mind pluszba fordultak az olasz miniszterelnök távozásának a hírére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik