Élet-Stílus

Hivatalosan is leszokott a cigiről az amerikai elnök

Könnyedén átesett az utolsó orvosi vizsgálaton Barack Obama, és most teljesen "dohánymentes" -– derült ki az orvosi jelentésből.

“Az elnök kiváló egészségi állapotnak örvend, és megfelelő állapotban van a feladata ellátásához” -– írta Jeffrey Kuhlmann, az elnök orvosa hétfőn, miután a múlt héten Obamán elvégezte az orvosi vizsgálatokat. “Valamennyi klinikai adat azt jelzi, hogy így is marad elnöksége további idejére is”.

Obama, aki a dohányzásról való leszokással küzdött, a jelentés szerint most már “dohánymentes”, “egészségesen étkezik, rendszeresen edzi magát és megfelelő a testsúlya”. A kétoldalas jelentés arra is kitér, hogy az elnök “időnként mérsékelten fogyaszt alkoholt”.

Amikor Obama 2010 februárjában átesett az előző átfogó orvosi vizsgálaton, még mindig dohányzott. Orvosai akkor azt ajánlották neki, hogy “folytassa a dohányzásról való leszokás érdekében tett erőfeszítéseit”, és változtasson az étrendjén a határértéket súroló koleszterinszintje csökkentése érdekében.

2009 júniusában, amikor megkérdezték tőle, cigarettázik-e még, Obama azt mondta, hogy “95 százalékban meggyógyult”, de “néha még megtéved”.

Míg az orvosi jelentés -– elnöksége alatt a második -– szerint Obama fiatalkorában szokott rá a nikotin élvezetére, a Fehér Ház nem közölte, hogy az elnök mikor gyújtott rá utoljára.

A munkájával járó stressz és a hajában szaporodó ősz szálak ellenére Obamának, aki augusztusban ünnepelte 50. születésnapját, szemmel láthatóan jobb az általános egészségi állapota. Az utolsó vizsgálatok óta csökkent a koleszterinszintje, mindenekelőtt az úgynevezett “rossz koleszterin” szintje, ami miatt az orvosok étrendváltást javasoltak.

Obama tüdeje tiszta, a szívverése normális, és a vastagbélráktesztje negatív -– áll a jelentésben.

A 185,42 centiméter magas, 82,1 kilogramm súlyú elnök (aki a legutóbbi vizsgálat óta közel fél kilót hízott) minden nap edz, futópadon fut és súlyt emel, és néha golfozik vagy kosárlabdázik is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik