Nagyvilág

Ezrek vették körbe a Fehér Házat

A tüntetők egy Kanadából az Egyesült Államokba tartó olajvezeték kiépítése ellen tiltakoztak, környezetvédelmi okokból.

Környezetvédelmi aktivisták ezrei alkottak élőláncot vasárnap a washingtoni Fehér Ház körül, hogy a Keystone XL nevű olajvezeték engedélyezése ellen tiltakozzanak. A Kanadából Texasba tervezett vezeték ellen már hónapok óta tiltakoznak környezetvédelmi szervezetek, akik arra próbálják rávenni Barack Obama amerikai elnököt, hogy utasítsa el a projektet.

Az aktivisták szerint a tervezett vezeték veszélybe sodorja több állam földalatti vízkészletét. Ezen kívül azért is ellenzik a vezetéket, mert abban olyan nyersolajat szállítanának, amelyet olajhomokból nyertek ki, és az eljárás a környezetvédők szerint megengedhetetlenül nagy környezetszennyezéssel jár.

A TransCanada szóvivője azzal vádolta a tüntetőket, hogy tudomást sem vesznek azokról a munkanélküliekről, akiknek a vezeték megépítése biztosítana állást. A cég szerint a csővezeték alkatrészeinek legyártása és összeszerelése 20 ezer amerikainak adna munkát.

A tiltakozás Obama újraválasztási esélyeit is veszélybe sodorhatja. Az elnöknek ugyanis nagy szüksége lenne a több ezer új munkahelyet teremtő projectre, amely az ország energiaforrásainak diverzifikálását célzó törekvéseit is segítené. Ugyanakkor a környezetvédelmi szervezetek egyik legfontosabb ügyévé vált vezeték engedélyezésével támogatókat veszíthet. A vasárnapi élő láncban Obama 2008-as kampányát pénzadományokkal támogató emberek, valamint megválasztását önkéntesként segítő aktivisták is voltak.

A Los Angeles közben arról számolt be, hogy a Fehér Ház megpróbálja elérni, hogy a kényes üggyé vált projectről szóló döntést a 2012-es elnökválasztás utánra halasszák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik