Nagyvilág

Olajvezeték robbant Iránban

Felrobbant egy olajvezeték Irán egyik olajban gazdag délnyugati tartományában pénteken, s a tűzoltóknak órákba telt, míg eloltották a keletkezett tüzet.

A robbanás okait egyelőre még vizsgálják – mondta az iráni nemzeti olajtársaság helyi szóvivője. A balesetben senki nem sérült meg.

A félhivatalos Mehr hírügynökség információi szerint a robbanás péntek hajnalban történt, és a lángok negyven méter magasra csaptak fel. A felrobbant olajvezeték naponta négyezer hordó olajat továbbít az ahvazi olajfeldolgozó üzembe, amelytől mintegy száz kilométerre történt a baleset.

Az elmúlt időszakban az iráni olaj-és gáziparban egyre több hasonló eset történt, de a hatóságok általában nem adtak magyarázatot a történtekre. A legtöbb olaj- és gázvezetéket évtizedekkel ezelőtt építették, és a karbantartás hiánya miatt rendszerint előfordulnak velük technikai problémák. Az északnyugati tartományokból ugyanakkor érkeztek hírek szándékos szabotázsokról is. A múlt héten egy Törökországba gázt szállító vezeték robbant fel, átmenetileg fennakadást okozva a gázszállításban. A hatóságok szerint a robbantást a térségben aktív kurd lázadók követték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik