Nagyvilág

Börtönbüntetést kapott az uszály kapitánya

Egy év börtönbüntetésre ítélte a philadelphiai bíróság annak az uszálynak a kapitányát, amely tavaly nyáron nekiütközött egy kirándulóhajónak Philadelphiában. A balesetben két magyar fiatal meghalt.


Túlélőket mentenek a Delaware-folyóból.
Fotó: AFP

 

A vád és a védelem egyetértett abban, hogy hihetetlen események láncolata vezetett a tragikus kimenetelű ütközéshez. A tárgyalást vezető bíró ugyanakkor leszögezte: ha Matthew Devlin kapitány egyetlen dolgot is másként csinál, akkor elkerülhető lett volna az ütközés.

Philadelphia belvárosában a Delaware-folyón tavaly július 7-én egy városnéző vízibusznak ütközött egy 76 méter hosszú uszály. Az úgynevezett kacsahajón két kísérő tanárral egy 13 fős magyar diákcsoport is utazott, egy 16 éves lány és egy 20 éves fiatalember a folyóba fulladt.

Az amerikai nyomozók szerint az uszályt kormányzó Matt Devlin többször is mobiltelefonon beszélt a családjával egy sürgős ügy, gyermeke súlyos betegsége miatt, a kirándulókat szállító “kacsahajó” pedig a Delaware-folyón vesztegelt. Az ütközés a két magyar fiatalon kívül még 35 embert sodort veszélybe. A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság júniusi vizsgálati jelentése szerint a kapitány internetezett is munkája közben.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat idén nyáron, az eljárásban a megvádolt hajóskapitány elismerte bűnösségét. Egy hasonló, 11 emberéletet követelő vízi balesetnél, ahol a kapitány gyógyszerek hatása alatt állt, csupán másfél éves börtönt szabott ki a bíróság.

A két áldozat szüleinek a kapitánnyal szemben eljáró bírósághoz intézett nyilatkozatukban a szülők leírják, hogy egyedüli gyermekeiket veszítették el. “A haláluk óta nincs miért élnünk” – írta a két család.

A szülők megértik, hogy “Mr. Devlinnek oka volt bizonyos dolgokat megtenni azon a végzetes napon, de nem hagyható figyelmen kívül, hogy rossz döntéseket hozott, amely döntések tragikus következményekkel jártak, és ezért meg kell őt büntetni”.

“Miközben szemernyi kétség sincs afelől, hogy Mr. Devlin rosszul döntött, bízunk benne, hogy a bíróság tisztelt tagjai egy másodpercig sem gondolják, hogy egyedül és kizárólag őt terheli felelősség a történtekért” – emelték ki.

“Egyetlen, a tragikus balesetért felelős cég és személy sem maradhat büntetlenül, és folytathatja tevékenységét vagy élhet tovább, mintha mi sem történt volna” – áll a nyilatkozatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik