Nagyvilág

Beismerte bűnösségét a magyarok halálát okozó kormányos

Matt Devlint hajón elkövetett, halált okozó kötelességszegéssel, azaz gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

Bűnösnek vallotta magát gondatlanságból elkövetett emberölésben hétfőn Philadelphiában az a kormányos, aki tavaly nyáron vízi balesetet okozott a Delaware folyón, amelyben két magyar fiatal életét vesztette. A 35 éves Matt Devlint hajón elkövetett, halált okozó kötelességszegéssel vádolják, ami hajózási jogban a gondatlanságból elkövetett emberölés kategóriájával egyenértékű. A szövetségi törvények értelmében Devlint 37-tól 46 hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

A tavaly július 7-én Philadelphiában történt balesetben a Devlin által kormányzott tolóhajó által mozgatott uszály legázolt egy kétéltű turistahajót. A “kacsahajó” 35 utasa és kétfőnyi személyzete a vízbe zuhant. A szerencsétlenségben a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette. A szövetségi közlekedésbiztonsági hatóság (NTSB) júniusban nyilvánosságra hozott vizsgálata megállapította, hogy a balesetért elsősorban a tolóhajó kormányosa felelős, aki nem a felső, hanem az alsó kormányosi állásban tartózkodott, így nem is láthatta az útjába került és segítséget kérő sétahajót.

Az NTSB megállapította, hogy Devlin szolgálat közben mobiltelefonált és internetezett, s hogy a tragikus balesetet megelőző percekben a mozgásképtelenné vált turistahajó fedélzeti matróza is SMS-ezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik