Nagyvilág

Philadelphiai hajóbaleset: telefonált a tolóhajó kormányosa

Az első tiszt nem bízott meg ügyelőt az uszály figyelésével sem, amely felborította a magyar fiatalokat szállító "kacsahajót".

Egy családi válsághelyzetet beszélt meg éppen telefonon az a tolóhajót kormányzó férfi, aki tavaly Philadelphiában felborított egy sétahajót és ezzel két magyar fiatal halálát okozta – állapította meg a hivatalos amerikai kormányzati vizsgálatról hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés.

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Bizottság jelentése szerint az elkövető, a tolóhajó első tisztje azt vallotta cége ügyvédjének: aznap tudta meg, hogy kisfiának állapota életveszélyes. A 4400 oldalas dokumentum azt is megállapította, hogy az első tiszt nem bízott meg ügyelőt a tolóhajó előtt haladó uszály figyelésével, amely felborította a turistákat – köztük a két magyar áldozatot – szállító “kacsahajót”.

Az uszály felborította a fedélzetén 37 személy szállító, meghibásodott turistahajót. A Delaware folyón tavaly július 7-én történt balesetben a 16 éves S. Dóra és a 20 éves P. Szabolcs életét vesztette.

A baleset a hajózási útvonalon történt. A tolóhajót kormányzó első tiszt nem válaszolt sem a kiránduló hajó, sem pedig a környező vízi járművek rádiós vészjelzéseire – állapította egy korábbi közlekedésbiztonsági vizsgálat. Lapértesülések szerint a tolóhajó irányítója lehalkította az adót, hogy beszélhessen a mobiltelefonján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik