Nagyvilág

Ostromállapot az ukrán parlamentnél

Az épületet megrohamozták a csernobili "likvidátorok", akik részt vettek az 1986-os atombaleset következményeinek felszámolásában.


Kordonbontás.
Fotó: AFP

Akciójukkal a kedvezmények megvonása ellen tiltakoztak. Az Unian ukrán hírügynökség szerint mintegy ötszáz kárelhárító áttörte a parlament köré vont korlátot, majd a helyszínre vezényelt rohamrendőrökön is átgázolt, de magába az épületbe nem tudott bejutni. A tiltakozók a politikusoknak címezve szavaikat azt harsogták, hogy “szégyen”, ami velük történik. A csernobili likvidátorok mellett a parlament ostromában részt vettek az 1979-89-es afganisztáni háború veteránjai is.

A likvidátorok és a veteránok szeptember végén is hasonló tiltakozó akciót szerveztek a kijevi törvényhozás épületénél, hogy megakadályozzák a kedvezményeik felszámolását célzó jogszabály elfogadását. A törvénytervezet a még élő tűzoltókra, katonákra, a robbanáskor sugárfertőzést kapott emberekre és számos más kedvezményezettre vonatkozik. A jogszabály megvonná tőlük a szociális kedvezményeket, vagyis megszűnne egyebek mellett az ingyenes szanatóriumi kezelés, az üdülési jog, vagy az időközben felnőtt csernobili gyerekek térítésmentes továbbtanulásának lehetősége.

Az ukrán törvényhozás munkája kedden szünetelt, de nem a likvidátorok és veteránok rohama, hanem az ellenzéki BJUT-Batykivscsina párt frakciójának tiltakozása miatt. A Julija Timosenko volt kormányfő vezette párt képviselői elálltak az ülésterem bejáratát, és a pulpitus felé “Szabadságot Julijának” feliratú plakátot akasztottak ki.

Julija Timosenkót hét év börtönbüntetésre ítélte október közepén egy kijevi bíróság. Az ítélet szerint Timosenko a 2009-es orosz-ukrán gázszállítási szerződések megkötésekor visszaélt a hatalommal. Az ítélet EU és Washington részéről éles bírálatokat váltott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik