Nagyvilág

Nem árverezték el „doktor Halál” öngyilkosgépét

Kudarcba fulladt az aukció: 200 ezer dollárra taksálták a szerkezetet, ám mindössze az összeg harmadát ajánlották fel a licit során.

Mégsem eladó az öngyilkosságban segédkező gépezet és 17 festmény az eutanázia elszánt harcosaként ismert Doktor Halál, azaz Jack Kevorkian hagyatékából. A szerkezet nem érte el a minimális vételárat, a festmények pedig egyelőre nem cserélhetnek gazdát, mivel egy bostoni múzeum jogvitája miatt zárolták őket.

Az árverésre bocsátott gyűjteményben szerepel egy festmény, melyet a doktor saját vérével festett, valamint további mintegy 100 személyes tárgy. A 17 vitatott kép értékét a tulajdonos New York-i Műszaki Egyetem nagyjából 2,5-3,5 millió dollárra becsüli. A „szuicidgépet” 100-200 ezer dollár közötti árra taksálták, ám nem érte el a minimumot, a legmagasabb licit 65 ezer dollárra rúgott. „Az emberek nem licitálnak nagyméretű dolgokra” – vonta le a következtetést Roger Neal, a Kevorkian-hagyaték intézője.

A Thanatron nevű, öngyilkosságban segédkező szerkezet használójának vénájába mérgeket fecskendez, amelyek először elaltatják az alanyt, majd szívmegállást okoznak. Kevorkian a háztartásban fellelhető eszközökből, játékszerek alkatrészeiből, mágnesekből és saját gyártású elektronikából készítette.

Jack Kevorkian országos méretű eutanáziavitát indított a géppel, amely mintegy 130 beteg ember életének segített véget vetni. 1999-ben egy gyógyíthatatlan férfit segített halálba, ezért szándékos emberölés miatt börtönbe küldték. Nyolc évet ült, majd szabadon engedték, miután megesküdött, hogy soha többé nem segédkezik senki öngyilkosságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik