Kultúra

Per indul Dr. Halál festményei miatt

Jack Kevorkian hagyatékának kezelője el akarja perelni azt a 17 festményt, amelyeket az orvos-művész egy amerikai múzeumnak adományozott.

A bírósági eljárásra azért kerül sor, mert a massachusettsi Amerikai Örmény Könyvtár és Múzeum nem volt hajlandó visszaadni a képeket a Dr. Halál néven elhíresült amerikai orvos örökösének, aki a jövő héten egy New York-i árverésen kívánta értékesíteni azokat más relikviákkal együtt. Az intézmény arra hivatkozva nem szolgáltatja vissza a műveket, hogy Kevorkian állítólag nyilvánosan kijelentette: adományként adta át őket. Mayer Morganroth, a hagyaték jogi kezelője – aki az orvos ügyvédje és közeli barátja volt – ezt “abszurdnak” nevezte, mondván: nincs olyan dokumentum, amelyet ő vagy Kevorkian aláírt volna a festmények adományozásáról.

Az örmény származású Kevorkian az eutanázia elszánt hívének számított, és nyolc évet töltött börtönben, amiért haldoklóknak nyújtott kívánságra segítséget életük befejezéséhez. A Dr. Halál nevet főként ezért kapta, de képeinek is visszatérő témája volt a haldoklás, illetve az elmúlás. Egyetlen örököse unokahúga, ő kapja a mostani árverés bevételeit is a Kicking Cancer for Kids nevű gyermekrák-alapítvánnyal megosztva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik