Nagyvilág

Baloldali győzelem az elnökválasztáson

A költőként is ismert veterán ír politikus oronymagasan győzött. Az IRA egykori vezetője nagyon lemaradt.

A szavazatok 56,8 százalékát szerezte meg, és így megnyerte a csütörtökön tartott írországi elnökválasztást Michael D. Higgins, a munkáspárt jelöltje – közölte az ír választási hatóság, a kétnapos szavazatszámlálás hivatalos végeredményét ismertetve.Higgins győzelme már a szavazatszámlálás pénteki állása szerint biztosnak látszott, ugyanis toronymagasan vezetett a hat másik jelölttel szemben.

A 70 éves veterán politikus – aki a 90-es években a kulturális tárcát is ráirányította – Mary McAleese-t váltja az államfői poszton, aki 14 éven át töltötte be tisztséget. A második legtöbb szavazatot Sean Gallagher üzletember és TV-s bíró kapta, míg a harmadik az IRA egykori parancsnoka, Martin McGuinness lett. Politikai karrierje során a költőként is elismert Higgins leginkább az ír kultúra és az emberi jogi ügyek népszerűsítésére fektette a hangsúlyt.

Az elnökválasztással együtt népszavazást is rendeztek Írországban két ügyben. A szavazók több mint háromnegyede igent mondott arra, hogy a kormány csökkentheti a bírák illetményét. Azonban csekély többséggel nemmel szavaztak arra, hogy a kormány szélesebb jogkörrel vizsgálhatja ki: mi vezetett az írországi pénzügyi válsághoz. Ha a kormány megkapta volna a felhatalmazást, akkor elrendelhette volna, hogy korábbi kormányfők és bankvezetők megjelenjenek különböző parlamenti bizottságok előtt.

A parlament már eddig is megpróbálta meghallgatásra beidézni két bank volt vezetőit, de miután nem kötelező eleget tenniük ennek, nem is tették. Az erről szóló szavazás eredményéhez hozzájárult, hogy a múlt héten nyolc korábbi főügyész is elutasításra buzdította a szavazókat, azzal érvelvén, hogy ha jóváhagynák a kormány szándékét, akkor azzal súlyosan veszélyeztetnék a parlament elé beidézendő állampolgárok jó hírnévhez való jogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik