Nagyvilág

Bóvlinak minősítették Írországot is

Megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Írországtól kedden a Moody's, arra a véleményére hivatkozva, hogy Írországnak újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége.

A nemzetközi hitelminősítő kedd esti londoni bejelentése nyomán háromra emelkedett azoknak az euróövezeti tagországoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív – piaci zsargonban “bóvlinak” nevezett – államadós-kockázati besorolásaik vannak. A másik két állam Portugália, illetve Görögország; ez utóbbira a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.

A Moody’s kedden késő este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az eddigi “Baa3”-ról – vagyis a még befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó széléről – egy fokozattal “Ba1”-re süllyesztette a hazai és a külföldi piacokon kibocsátott ír kormánykötvény-adósság osztályzatát, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyva érvényben az új besoroláson is.

A cég indoklása szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy amikor az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi pénzügyi segélyprogramja 2013 végén kifut, Írországnak újabb finanszírozásra lehet szüksége e hivatalos forrásokból, mielőtt vissza tudna térni a magántőkepiacra.

A Moody’s szerint mindemellett növekszik annak is a valószínűsége, hogy a további hivatalos támogatás előfeltétele lesz a magánszektorbeli hitelezők részvétele is, összhangban az EU-kormányok részéről elhangzott legutóbbi nyilatkozatokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik